9.1.2013 9.00

Ekumeenisella rukousviikolla kohdataan

Kristittyjen ykseyden ekumeenisella rukousviikolla tarjoutuu erinomaiset mahdollisuudet toisten kristittyjen kohtaamiseen ja ekumenian edistämiseen. Kaikkialla maailmassa vietetään ekumeenista rukousviikkoa 18.–25. tammikuuta. "Vain tätä Jumala sinulta odottaa" on vuoden 2013 ekumeenisen rukousviikon teema.

Rukousviikon aineisto on valmisteltu Intiassa. Se perustuu Miikan kirjan tekstiin 6:6-8.

Ekumeenisesta kehityksestä huolimatta Intian kirkot ja kristityt kamppailevat opillisten eroavaisuuksien ja hajaannuksen ongelmien kanssa. Tämä on sinänsä tuttua kaikkialla kristikunnassa. Oman erityisongelmansa Intiassa aiheuttaa edelleenkin voimassa oleva kastijärjestelmä, joka ikävä kyllä vallitsee myös kristillisissä seurakunnissa. Ihmisarvoa polkeva järjestelmä asettaa vakavia haasteita Intian kristityille ja kirkkojen hengelliselle todistukselle siitä, että kristityt ovat Kristuksen ruumis.

Kysymys kastijärjestelmästä ja dalit-yhteisöistä saattaa tuntua Suomessa vieraalta ja kaukaiselta ongelmalta. Juuri kansainvälisellä ekumeenisella rukousviikolla on kuitenkin syytä pitää mielessä kristittyjen ykseyttä, jolla ei ole maantieteellisiä rajoja. Kun osa Kristuksen ruumiista kärsii, koko ruumis sairastaa.

Dalitien tilanne saa meidät myös kysymään itseltämme, ketä me suljemme ihmisyyden ulkopuolelle, ketä pidämme alempiarvoisena, ketä emme tahtoisi edes koskettaa...

Rukousviikolla järjestetään useilla paikkakunnilla ekumeenisia rukoustapahtumia, kirkkovaelluksia, ristisaattoja, luentoja, konsertteja. Viikon vietto vaihtelee paikkakunnittain. Joillakin alueilla kohdataan joka päivä, toisilla kerran tai kaksi kahdeksan päivän (rukousoktaavin) aikana. Ekumeenista rukousviikkoa on vietetty jo yli sadan vuoden ajan. Suomessa viikko on järjestetty säännöllisesti 1964 alkaen.

Rukous on ekumeenisen toiminnan peruselementti. Ekumeeninen rukousviikko on yksi syvimmistä ja laajimmalle levinneistä hengellisistä liikkeistä, jonka juuret ovat viime vuosisadan alkupuolella. Viikko on maailmanlaajuinen ilmiö, joka sitoo maamme kristittyjä globaaliin hengellisyyteen.

(Uutinen Suomen Ekumeenisen Neuvoston nettisivustolta, www.ekumenia.fi)

Kiteellä rukousviikkoa vietetään 21.-24.1.2013 klo 18.30. Kyseisinä päivinä kokoonnutaan jokaiseen Kiteen kristilliseen seurakuntaan vuorotellen: maanantaina kokoonnutaan Evankelis-luterilaiseen kirkkoon, tiistaina Helluntaikirkkoon, keskiviikkona Vapaakirkkoon ja torstaina Ortodoksikirkkoon. Tervetuloa rukoilemaan kristittyjen ykseyden puolesta!